Commander Arian

Syyrian sodan etulinjassa 30-vuotias kurdikomentaja johtaa naispataljoonaansa valloittamaan takaisin ISIS:n hallussa olevan kaupungin ja haavoittuu vakavasti, mikä pakottaa hänet määrittelemään itsensä ja tavoitteensa uudelleen.

Comandante Ariania filmatessa Sotorra vietti yli vuoden Syyrian kurdialueella naistaistelijoisa koostuvan pataljoonan kanssa. Se seuraa kurdinaisten taistelua ISIS:tä vastaan ja Itä-Syyriassa sijaitsevan Rojavan alueen feminististä vallankumousta. Sotorra seuraa päähenkilöään, kolmekymmenvuotiasta komentaja Ariania, joka taistelee Naisten puolustusyksikössä (YPJ) –pelkästään naisista koostuvassa pataljoonassa– ja jonka tavoite on Islamistien hyökkäykseltä puolustautumisen lisäksi saada aikaan muutos siinä patriarkaalisessa yhteiskunnassa, jossa he elävät.

Tekstitys englanniksi.

Varoitus: sisältää paikoin rankkaa videokuvaa sodan todellisuudesta.

Ohjaus: Alba Sotorra

Käsikirjoitus: Alba Sotorra, Jesper Omsund

Tuotanto: Alba Sotorra, Stefano Strocci

Alba Sotorra (Reus, Katalonia, 1980) on Gaudí-palkittu dokumentaristi ja filmituottaja. Sotorra on kuvannut kotimaansa lisäksi mm. Syyriassa, Iranissa, Turkissa ja Qatarissa. Hänen työnsä on keskittynyt 2000-luvun konflikteihin varsinkin Lähi-Idässä, ja ne käsittelevät ennen kaikkea vapauden ja vapautuksen, sukupuolen, identiteetin ja tasa-arvon tematiikkaa pääasiassa naisnäkökulmasta, mutta samalla hyvin universaalisti.