Kansainvälisyys

KANSAINVÄLINEN VERKOSTO

Norpas on jo alkuajoista lähtien ja perusluonteeltaan ollut hyvin monikansallinen maailmankansalainen. Vahvat kytkökset erityisesti kahden meren, Välimeren ja Itämeren, maihin näkyvätkin toiminnassa selvästi.

Yhdistyksen kansallista ja kansainvälistä yhteistyötoimintaa vahvistetaan edelleen laajentamalla festivaalin toimintaideaa verkostoksi, jossa taiteellisesti laadukkaan, usein epäkaupallisen ohjelman vaihto voi tulla taloudellisesti mahdolliseksi taiteilijavaihdon, verkoston ja kansainvälisten kiertueiden kautta.

​Norpas ry on vuosien aikana koonnut kansallisen ja kansainvälisen yhteistoiminnallisen taiteilijoiden ja tapahtumatuottajien verkoston. Verkostoon kuuluu noin 50 toimijaa (tapahtumia/festivaaleja, tuottajia, tiloja…) lähinnä Suomesta, Venäjältä ja Espanjasta. Lisäksi kumppaneita on Italiasta, Ruotsista, Tanskasta ja Virosta. Verkostoon voivat liittyä kaikki tahot, jotka toimivat monipuolisesti taidetapahtumien parissa.

EUROOPPALAISTEN KULTTUURIFESTIVAALIEN VERKOSTO

Eurooppalaisten kulttuurifestivaalien ja -tuottajien verkostoitumista toteutetaan mm. Suomen Kulttuurirahaston liikkuvuusapurahalla. Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen hanketoiminta toteutetaan vuosina 2021-2022, johtuen Covid19-pandemian aiheuttamista matkustusrajoituksista.

Ulkomaiset verkostoitumiskohteet:

1. Isole che Parlano – Sardinia, Italia
2Milano Linecheck Music Meeting – Milano, Italia
3. Pravo Ljudski – Sarajevo, Bosnia ja Hertsegovina 
4. Oerol – Terschelling, Alankomaat 
5. Gandula records ja Fabra i Coats – Barcelona, Espanja 

Eurooppalaisten kulttuurifestivaalien verkoston toiminnasta vastaa taiteellinen johtaja Matias Kauppi

Venäjä & Balkan

Vuonna 2017 alkanut Venäjä-ohjelma etsii keväällä 2022 uutta toimintatapaa. Tuemme vahvasti Venäjällä yhä toimivaa sodan vastaista kulttuurioppositiota ja rakennamme hiljalleen verkostoamme uudelleen ympäri Eurooppaa ja Kaukasiaa levittäytyneiden venäläisten yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Uutena toimintamallina Norpas Ry pilotoi Norpas Embassy -hankkeen talvella 2022-23 yhteistyössä kulttuuritila TAMin (Veliko Tarnovo, Bulgaria) ja Kulturhus Björkbodan (Kemiönsaari) kanssa. 

Venäjä & Balkan -ohjelmasta vastaavat kulttuurituottaja Anna Brück ja taiteellinen johtaja Matias Kauppi

EXPLORE THE GAP

Norpas ry on myös mukana suunnittelemassa pohjoismaista yhteistyötuotantoa kolmen muun festivaalin kanssa.

Hankkeelle on myönnetty 20 000 euron apuraha Pohjoismaiselta kulttuuripisteeltä. Hanketta koordinoi Tanskan Kööpenhaminasta Salaam Film & Dialog. Muut kumppanit ovat Ruotsin Malmöstä Antirasistiska Filmdagar ja Viron Sännasta Finno-Ugric Film Festival.

Norpas ry:tä hankkeen johtoryhmässä vuonna 2022 edustavat Matias Kauppi ja Jimmy Träskelin.

Explore the Gap -verkostotapaamiset:
– Festival Norpas, Taalintehdas 4.-8.8.2021
– Bornholm, Tanska 1.-4.12.2021
– Viro, syksy 2022