Norpas ry

Norpas ry on kemiönsaarelainen kuultturiyhdistys, joka järjestää Taalintehtaalla elokuussa kansainvälistä monitaidetapahtumaa, Festival Norpasta, ylläpitää taiteilijaresidenssiä ja tuottaa julkista taidetta Taalintehtaan ympäristöön. Norpas ry on vuosien aikana koonnut kansallisen ja kansainvälisen kulttuuritoimijoiden, taiteilijoiden ja tapahtumatuottajien verkoston. Festivaalia järjestää ryhmä taiteilijoita ja aktivisteja, joita tekemiseen ajaa innostus ja intuitio.

​Festival Norpaksen juuret ovat Kataloniassa pienessä raja- ja rantakaupungissa Portboussa, missä järjestettiin Norpaksen edeltäjää Festival Surpasta vuosina 2008-2011. Ensimmäinen Norpas järjestettiin 2012.

Festivaalin tekoa, siten kuin sitä teemme, voi verrata taiteelliseen prosessiin. Intuitio johdattaa kohti määränpäätä ja suuntaa tarkistetaan vähän väliä. Tämä on vapautta, josta haluamme pitää kiinni. Kun kulttuurista tai taiteesta tulee tavaramerkki, kadottaa se syvimmän olemuksensa ja samalla merkityksensä.

​Usein meillä on yhtenä kriteerinä se, onko joku norpasmaista vai ei. Tavallaan tämä on huvittavaa, koska meillä jokaisella on oma mielikuvamme siitä, mitä se norpasmaisuus mahdollisesti on tai mitä se ei ainakaan ole. Ohjesääntöä ei ole. Ja usein onkin niin, että vasta jonkin tilaisuuden jälkeen, jokin kirkastuu ja voidaan sanoa, että: “Kyllä, tämä on ehdottomasti norpasmaista”. Ja seuraavaa tapahtumaa järjestäessämme meillä on yksi oivallus lisää siitä, mihin pyrkiä.

 

Toiminnanjohtaja, tuottaja: Siiri Matinpuro

Taiteellinen johtaja: Matias Kauppi

Kuraattori: Ritva Kovalainen

Kotisivun ulkoasu: Jimmy Träskelin

Residenssi  ja Art Park-hankkeet: Ville Laitinen