Commander Arian

I fronlinjen av det Syriska kriget, under ett uppdrag med sin kvinnobataljon för att återta en av ISIS erövrad stad, skadas den 30-år gamla kurdkommendanten allvarligt, vilket tvingar henne att omdefiniera sig själv och sina mål.

Under filmandet av Comandante Arian tillbringade Sotorra över ett år i Syriens kurdområde med en av kvinnliga krigare bestående bataljon. Filmen följer kurdkvinnors kamp mot ISIS och Rojavan områdets feministiska revolution. Sotorra följer sin huvudperson, den trettioåriga kommendant Arian, som strider i Kvinnliga försvarsenheten (YPJ)- i en av enbart kvinnor bestående bataljon- som har som mål förutom att försvara sig mot islamistiska attacker, även att förändra det patriarkaliska samhället som de lever i.

Undertexter på engelska

Varning: innehåller en del hårda videofilmer om krigets verklighet..

Directör: Alba Sotorra

Författare: Alba Sotorra, Jesper Osmund

Production: Alba Sotorra, Stefano Strocci

Alba Sotorra (Reus, Katalonien, 1980) är en Gaudi-prisbelönt dokumentarist och filmproducent. Sotorra har filmat förutom i sitt hemland bl.a. i Syrien, Iran, Turkiet och Qatar. Hennes arbete har varit koncentrerat på 2000-talets konflikter främst i Mellanöstern, med teman som frihet och frigörelse, kön, identitet och jämlikhet huvudsakligen ur ett kvinnligt perspektiv, men även universellt.