Ainhoa Goenaga: Koinoborityöpaja

PE 4.8. ja LA 5.8.

Baskimaalaisen taiteilija Ainhoa Goenagan pitämässä työpajassa valmistetaan kala-aiheisia leijoja. Koinobori on alkuaan japanilainen traditio, jossa kalaleijoilla juhlistetaan lapsia ja joille toivotetaan onnea ja menestystä. Tradition juuret ulottuvat satojen vuosien taakse. Japanilaisen leijan kala on kansantaruston sitkeä karppi, joka kaloista voimakkaimpana jaksaa uida vastavirtaan aina yläjuoksulle saakka.

Norpaksen Koinobori-työpajassa valmistetaan kalaleijoija ja luodaan myös uusia merkityksiä traditiolle. Baskimaassa Ainhoan pitämissä työpajoissa tehdyt kalaleijat on kohotettu jokien varsille muistuttamaan alueen virtavesien huonosta tilasta ja symboloimaan vesiluonnon parempaa tulevaisuutta. Suhteemme luontoon kaipaakin puhtaan hyödyntämisen rinnalle luontoa kunnioittavaa asennetta sekä välineitä, joilla vastuullisempi suhde voisi tulla myös näkyväksi.  Voisiko kalaleijasta tulla  uusi symboli puhtaalle ja vapaalle vedelle täällä Suomessa? Meren ympäröimällä Kemiönsaarella Saaristomeren huono ekologinen tila on jokaiselle tuttua ja työpajassa pohditaan myös mahdollisuuksia sen parantamiseksi.

Kalaleijat asennetaan tapahtuman ajaksi meren lähelle ja festivaalin päätyttyä osallistujat saavat ne mukaansa.

Työpajassa tulee olla paikalla alusta asti, joten saavuthan ajoissa. Ilmoittaudu infokojuun saapuessasi työpajaan, sillä sen kapasiteetti on rajattu.