Residens

Bakgrund

​Norpas konstnärsresidensverksamhet började året 2018. Residensbostaden ligger i ett historiskt loftgångshus i Dalsbruk som byggdes som arbetarbostad i slutet av 1800-talet.

Syftet med residensverksamheten är att 1) erbjuda konstnärer en givande arbetsperiod och en autentisk residensupplevelse i bruksmiljö vid Skärgårdshavet 2) öka konst- och kulturbranschens innebörd både på lokal och regional nivå 3) producera konst för offentliga miljöer i Dalsbruk.

Ansökning

Arbetsperiodernas längd varierar från 1 vecka till 1 månad.

Pysyviin julkisiin taideteoksiin (Artpark) maksetaan materiaalikustannukset ja sovittaessa myös taiteilijapalkkiot. Joihinkin teoksiin voidaan hakea yhteisesti rahoitusta.

Residensperioder kan delvis utföras genom inbjudningsprinciper.

Sökandet för perioden mars-december 2022 avslutades den 31 januari 2022.

Residensavgifter

Norpas rf står för alla residenskostnader och hjälper till med organiseringen om arbetsperiodens verksamhet är kopplat till lokal gemenskaplig verksamhet eller miljö, alternativt är interaktivt eller engagerande.

Om residensbostaden används för eget konstnärsarbete uppbärs en kostnad på 10 euro per dygn.

Residensupplevelse

Norpas-residens är en unik och inspirerande upplevelse för både utländska och inhemska konstnärer. Enligt inhemska besökare kan Dalsbruk upplevas exotiskt med sin egendomliga och historiska atmosfär. Besökaren får vistas i en historisk bruksby tillsammans med lokala bysamhället. Kombinationen av finlandssvensk kultur, skärgårdsanda, landsbygd och modern fabriksmiljö hämtar en unik prägel till bruksbyn.

Vi möter alla residensbesökare personligen, hjälper till med vardagen och stöder i arbetet. Norpas rf:s kultur- och konstnätverk bidrar till verksamhetens utveckling samt ger en bred uppfattning om kulturens tillstånd och konstnärernas behov. Detta fördjupar betydelsen för konstnärens deltagande, samt skapar personlig och professionell relation till arbete, residensen och byn.

Residensbostad

Bostaden ligger i ett gammalt loftgångshus som byggdes för arbetarna i slutet av 1800-talet. Bostaden är kombinerad av två mindre lägenheter.

Tvårumslägenheten har sovplatser för tre personer och ett kök med el- och vädspis. Familj och husdjur är också välkomna till residensen.

Talvella residenssiä lämmitetään enimmäkseen puulla. Pönttöuunin ja puuhellan lämmittämiseen tulee varautua päivittäin.

Utrustning

Dricksvatten, dusch och toaletter finns i husets gemensamma utrymmen.

Det finns en gemensam bastu och man kan boka en bastutur per dag.

Lägenheten har väd- och elvärme.

Asunnossa on puu- ja sähkölämmitys sekä puu- ja sähköhellat.

Service

Residensen ligger på gångavstånd till allting.

I centrumet (800m avstånd) finns matbutiker, bankautomat, Alko, restauranger och caféer.

Torget är känt för sin livliga sommarsäsong och det arrangeras mycket program.

Närnaturen

Residensen ligger vid havet och insjön. Det finns lugna skogar, berg och kärr att utforska. Gästhamnen är nära och Skärgårdshavet kan besökas enkelt därifrån med egen båt eller förbindelsebåtar.

Kulturbranschens betydelse i dalsbruk

Dalsbruk är ett av Finlands äldsta bruksbyar. Stålfabriken var Kimitoöns största arbetsgivare som slutade sin verksamhet så sent som år 2012. Detta har lämnat en unik prägel i form av stark arbetaridentitet, byggnader som formats kring naturen, samt byns epokiska arkitektur som sträcker sig ända från 1700-talet till idag.

Första Norpas festivalen arrangerades samma år som den 350-åriga stålindustrin lades ner 2012. Festivalen har hämtat nya möjligheter och ett ökat intresse för aktörer inom kulturbranschen. Vi vill erbjuda Dalsbruk som ett lockande alternativ för aktörer inom kreativa branschen. Utöver konstnärsresidensen finns det ett flertal förmånliga arbetsutrymmen i byn.

Dalsbruks samhälle är stark och har en fördomsfri attityd. Det har genom tiderna funnits olika språk, nationaliteter, samhällsgrupper och yrkesmän i byn.


Taalintehdas – Artpark

Residensverksamheten ämnar till att skapa offentliga kontverk i Dalsbruk och närmiljön. Vår långsiktiga målsättning och vision är att göra Dalsbruk till en aktiv konstby där det i framtiden mycket att se och uppleva. Residensen fungerar som en kick-off för den visionen.

Vår målsättning är att skapa tidlös och hållbar konst som inte bär på ett varumärke. Konst skall vara eftertänkt samt passa i byns miljö, historia, och kultur. Vi vill göra engagerat och respektfullt samarbete med hela bysamhället och kommunen.