Verde Prato

LÖ 5.8.

Verde Prato är sångare-låtskrivare, född ur den nya spanska vågen av kvinnliga sångare, som använder sångrösten som verktyg i sökandet av sin identitet. Verde Pratos lämnar ingen likgiltig med sin avskalade, originella och uppmärksamhetsväckande neo-folk musik.

Hennes första album Kondaira eder hura (2021) var ett av årets mest prisbelönta. Efter debutalbumet har hon släppt LP:n Jaikiera och EP:n Euskal Pop Erradikala, med fyra originella tolkningar av klassiker från Baskiens radikala rockrörelse (euskal rock erradikala) på 80-talet. Verde Prato tolkar dessa dyrkade klassiker och skapar med dem en ny feministisk vision, av en epok som nog var radikal och progressiv men inte så feminin. (se länkarna till originalen och Verde Pratos tolkningar nedan).

Verde Pratos nya album Adoretua betyder mod. Det är låtskrivarens ljusaste skiva med musikstilar varierande från tragisk bolero till pop. Skivan är mindre konceptuell än sina föregångare, friare komponerad och intim, med teman som kärlek, erotik, besvikelse, familj, barndom, ensamhet och även drömmar. Adoretua fick mycket uppmärksamhet när den släpptes i mars i år, och Verde Prato är bokad till Spaniens största musikfestivaler. Norpas festivalen är Verde Pratos första uppträdande i Finland.