Utopia-klubb

FRE 4.8.

För oss betyder ‘utopi’ frihet. Frihet från de normer och gränser som definierar oss. Frihet från att behöva definiera sig själv, sitt görande och varande. Frihet att bara få vara sin egen, hela, perfekta själv. 

År 2021 arrangerades första Utopi-klubben på Norpas festivalen. Nya generationens Norpas-entusiaster tog med sina vänner till festivalen för att uppträda. Idén med Utopi-klubben är att ge unga artister chans att visa upp sig och sin konst i showcase-stil. Utopi-klubben fungerar som en mötesplats för unga talanger samt en möjlighet att uppträda för en festivalpublik.

Utopi har i år fått nya kuratorer, som kommit med nya vinklar till programutbudet. Den för trogna Norpasbesökare bekanta idén och strukturen är samma som tidigare, men till skillnad från tidigare år är vikten i år mera på musik. 

Utopi-klubbens tema är i år Flykt från gränser/Oanpassad till normer. Till klubben har man sökt artister som var och en passar till temat på sitt eget sätt. Man kan tolka temat via genre, sexualitet, kön, eller etnicitet, eller också kan man se det som en kommentar om nutida skönhetsideal och konstnärliga arketyper. Artisterna har fått fria händer att tolka temat som de vill, att inkludera eller låta bli att inkludera det i sitt uppträdande. Även flykt från temats gränser är önskvärt.

Som avslutning på festivalfredagen ser vi fem uppträdanden på Utopi-klubbens scen, som förhoppningsvis för oss närmare våra egna utopier. Tillsammans flyr vi samhällets och konstens gränser, och framför allt firar vi med en oförglömlig natt full av musik, glädje och frihet.

– Alma Alanko (s. 2000) ja Eveliina TalviOja (s. 2000), Utopia-klubbens kuratorer

Torch Arts

Torch Arts, alltså Tuure Uimonen, är en experimenterande ung konstnär från Helsingfors.

Den i hens hemstudio producerade, indie-inspirerade musiken konkretiseras speciellt genom samarbetet mellan artist Nelma U (skivbolag Skorpioni) och Torch Arts. Torch Arts som funnit sin sound genom melodramatiska experiment är en frisk fläkt inom experimentell pop.

Magda414/Efka crush

Magda 414 on elektronisia taajuuksia ja pimeitä signaaleja lauseisiin kiedottuna. Magda 414 yhdistelee spoken wordia ja elektronista tuotantoa kokonaisuuksiksi, joihin kätkeytyy raakaa saundia ja levottomia tunteita.

Magda 414 on Eveliina Heikkalan ja Peppi-Lotta Heinosen duoprojekti. Kuulemme illan aikana musiikkia duon lisäksi Eveliina Heikkalan sooloprojektista, Efka Crushista.

Efka Crush on synkkää elektronista ja söpöä sähköä epäsymmetrisestä mielestä. 

EDICTI

“Sökande synonymer för lycka, syende vingar på ryggen.

Krävande evighet av dig, men du gav mig under vinden”

Invävande känslosamt alternativ-pop i sina moderna produktioner, återvänder Edicti till scenen på sommaren 2023. 

Artisten släppte i årsskiftet den av HS Nyt och YleX uppmärksammade Muistanu-singlen, som fungerade som en intro till Vialla-albumen som släpptes i februari. Den av New Wave-producenterna Okko Ilmari, Kris och Andreas kuraterade albumets sound stöder målmedvetet Edictis delikata, rap-influerade texter.

Dalsbruk Wellness Center with CNA – performans 

Dj CNA med kollegor önskar dig välkommen på en svettig resa mot omfattande välmående.

Wellness center är uppriktigt underhållande skoj, en dykning in i hälsoboomens inre och crazy-fest.

Nyckelord: dunka-dunka, smoothie, spandex

al alanko

al alanko är en nya generationens popmusiker. I centrum för, den av Hyperpop och PMMP inflytande tagna artisten, är rytmiska sångtexter och modern elektronisk musik. Lyriken är intuitiv, naiv och ärlig. Alankos stil är någonting mellan mainstream och experimentell popmusik.