Konst vid Havet

Anni Kytömäki, Viola Räisänen, Iina Marja-aho,  James McBeth,  Clément Le Roux, Taiteilijakollektiivi  KUNST,  Acting for Climate -sirkusryhmä

Sön 6.8.

Norpasfestivalens söndagsprogram är som en skog som klamrar sig fast vid en uråldrig klippa och böjer sig för naturens krafter. Långsidan-Purunpää på Kimitoön är unikt i södra Finland, med över tio kilometer oexploaterad kustlinje. Norpasfestivalens söndagsprogram tar publiken med till det storslagna skärgårdslandskapet.

Konsten påminner oss om det oskiljaktiga sambandet mellan människa och natur, betydelsen av frirum och varaktighet. Berättelser sammanflätar generationer. Även om tiderna förändras, förblir kopplingen till naturen. Människor förändras, stenar förblir. Vi kan relatera till tidens livslängd när sekelgamla träd och lika gammal musik omger oss. De uråldriga träden i skärgården suckar medan Johann Sebastian Bachs musik vibrerar av ekot från cello och violin.

Akrobater korsar gränser när de snärjer in sig i träden. Skulle träd kunna beundras, närmas, förnimmas, uppskattas och respekteras som alla andra levande varelser? Hur skulle det vara att vara en ekorre för vilken trädet är hemmet och skogen universum? Eller vad sägs om att vara en människa som smälter in i skogen och inte lämnar några oåterkalleliga spår på sin kropp?

Att bevara gräsmarker och skogar från mänsklig ekonomisk exploatering är ingen tillfällighet. Närhelst det har varit nödvändigt har naturens fria utrymme försvarats genom brev, adresser och demonstrationer. Nu andas skogen skyddad, men havet som tvättar dess stränder väntar på en bättre framtid.

Evenemanget kommer att pågå i cirka tre timmar och uppträdandena kommer att äga rum längs en 1,5 km lång rutt. Terrängen är stenig och skogig, med stigningar och nedförsbackar.

I Programmet:

  • Författaren Anni Kytömäki, känd för sina prisbelönta romaner, och violinisten Viola Räisänen framför en entimmes berättande konsert baserad på Kytömäkis roman Kivitasku.
  • Viola-spelaren Iina Marja-aho och cellisten James McBeth spelar Bach för de gamla träden i skärgården.
  • Magikern, illusionisten och sagoberättaren Clément Le Roux använder sig av sitt förflutna som sjöfarare för att skapa sin föreställning.
  • Konstnärskollektivet Kunst utforskar frånvaro och närvaro i sin föreställning. Konstnärerna är Christina Holmlund, Pia Paldanius, Sirpa Päivinen, Anu Suhonen och Julia Weckman.
  • Acting for Climate är en scenkonstgrupp som arbetar med konst och miljöskydd. Excerpts from the Bark är en poetisk dans- och akrobatikföreställning med träd.

RYHMÄ I, Klo 10:00-15:30, sis ruokailu  |  40€ (MUKANA OLEVA LAPSI 5€) 

Det kommer att finnas en buss till föreställningen kl. 10.00 från framför Verkstaden. Återkomst kl. 15.30. I föreställningen ingår lunch på prisbelönta Sami Tallbergs restaurang Ateljé på Södelångviks herrgård. Måltiden består av förrätt, valfri huvudrätt, valfri efterrätt + kaffe och vild örtte.

Biljetterna från onlinebutiken. Köp dina biljetter tidigt!

RYHMÄ II, Klo 11-15 |  5€ / 20€ 

Det kommer att finnas en buss till föreställningen kl. 11.00 från framför Verkstaden. Återkomst kl. 15.00.

Om du har ett Norpas-armband kan du köpa en biljett för 5 euro. Utan armband kostar programmet 20 euro.

Biljetterna från onlinebutiken. Köp dina biljetter tidigt!