Oleksandr Dovženko – Jord, ackompanjemang: Hermanni Yli-Tepsa och Topias Tiheäsalo

Norpas ackompanjerade stumfilm är i år Oleksandr Dovzhenkos klassiker Jord (Земля, 1930).

Tiheäsalo och Yli-Tepsa bygger sakta upp långsamt mognande teman och vida melodier med hjälp av elgitarr, kontrabas och fiol. Som utgångspunkt har de också el och experimentalism. Här och där kan man möjligen också höra spår av folkmusik.  

Hermanni Yli-Tepsa

Aikuisen viha, Stara Zagora, Boris Morgana, Vallankäytön välineet, Horst Quartet, Chirps, Jousitus, FISQ, Kerttu, Ensemble Touristique, Svamp, Radiofiskars Orchestra, Media Luna, Aaveet, Midnight Sun Eclipser, Hilma Glad, Luiro, Hete, Two Who, Pidot…Vid sidan av stora publiker nående eller högkulturell musik finns det utrymme för en bred skala av längre eller kortare, mindre kända men ändå inte mindre betydelsefulla projekt. Violinist och kontrabasist, i Fiskars bosatta Hermanni Yli-Tepsa (f.1972) har varit delaktig i många musik- och ljudkonstprojekt på gräsrotsnivå.

Sitt filmhobby började Hermanni på 90-talet med att samla flaskor på Sodankylän Elokuvajuhlat. Genom samarbetet med Laura Naukkarinen och Topias Tiheäsalo (Lau Nau, Lau Nau & Seitsemäs taivas) har han de senaste åren bekantat sig med ackompanjering av stumfilmer och spelning av filmmusik.

Topias Tiheäsalo

Topias Tiheäsalo är en i Åbo bosatt gitarrist, som spelar imrpoviserad musik i alla dess former. En del av hans musik kan klassas som experimentell eller fri musik, free-jazz, noise, eller t.o.m. ljudkonst. För honom är det viktigaste att han får spela.

Stumfilmsackompanjemang har han gjort länge både själv och i olika sammansättningar. De senaste åren har han ackompanjerat gamla filmer främst med musikgruppen Seitsemäs taivas, alltså tillsammans med Laura Naukkarinen och Hermanni Yli-Tepsa. Som stumfilmsackompanjerare har Tiheäsalo uppträtt på bl.a. Loud Silents-festivalen, Sodankylän elokuvajuhlat, Oulun juhlaviikot samt otaliga KAVI visningar i Åbo och Helsingfors.

Tiheäsalo spelar också i Pekka Laines och Lau Naus band, gör filmmusik, uppträder med live experimentell film tillsammans med Pauliina Mäkelä under namnet Kultapalmut, gör musikprogram åt Yle Radio 1, spelar och ser på fotboll, cyklar och spenderar tid utomhus så mycket som det här i Finland är möjligt.