Norpas rf

Norpas rf är en kulturförening från Kimitoön, som organiserar i augusti den internationella mångkonstnärliga Festival Norpas, i Dalsbruk. Festival Norpas upprätthåller ett konstnärsresidens och producerar allmän konst till Dalsbruk med omgivning. Norpas rf har längs med åren byggt upp ett nationellt och internationellt nätverk av kulturaktörer, konstnärer och evenemangproducenter. Festivalen organiseras av en grupp konstnärer och aktivister, som har som sin drivkraft entusiasm och intuition.

Festival Norpas ursprung kan man finna i en liten gräns- och kustby Portbou i Katalonien, där företrädaren till Norpas, Festival Surpas arrangerades åren 2008-2011. Första Norpas festivalen arrangerades år 2012.

Festivalproduktionen som vi gör det, kan jämföras med en konstnärlig process. Intuitionen visar väg mot ett ändamål, och vägens riktningen granskas titt som tätt. Detta är frihet som vi vill hålla fast vid. När kultur och konst blir varumärken, tappar de sin innersta essens och samtidigt sin mening.

Som kriterium har vi ofta om någonting är Norpas-aktigt eller inte. Detta kan verka komiskt, eftersom vi var och en har en egen uppfattning om vad som kan vara Norpas-aktigt, eller vad som åtminstone inte är det. Vi har inga riktlinjer. Det är ofta först i efterhand, efter något uppträdande, som det blir klarhet i saken och vi kan konstatera: “Jo, det här var definitivt Norpas-aktigt”. Och för arrangerandet av nästa evenemang är det igen klarare i vilken riktning vi strävar.

 

Verksamhetsledare, producent: Siiri Matinpuro

Konstnärliga ledare: Matias Kauppi

Kurator: Ritva Kovalainen

Kotisivun ulkoasu: Jimmy Träskelin

Residens och Art Park-projekt: Ville Laitinen