Kholod Hawash

Masugngsalleri 3.-6.8.

Kholod Hawash är en konstnär född i Irak, som behandlar kvinnlighet i sina konstverk. “Jag undersöker i mitt arbete kvinnans relation till världen, miljön och hemlandet. Kvinnan är som en blomma, som växer i specialförhållanden och kan nära sin omgivning såväl som mor och som käraste.” 

Kholod använder traditionell irakisk syteknik i sin konst, som används i tillverkning av lapptäcken och filtar. Hon berättar att hennes inspiration kommer från hemlandets folktraditioner, myter och gamla sagor. Närvarande i hennes konst är också alltid naturen, som är en viktig del av konstnärens livsupplevelse. 

Kholods textilkonst granskar kulturens och samhällets komplexa historia. Hon kritiserar öppet mellanösterns patriarkaliska sedvänjor, dogmer och värden, som inte tillåter kvinnor att vara modiga utan upprätthåller ojämlikheten.

“Jag eftersträvar med mina konstverk att skapa en syntes av mig själv, mina känslor, mitt kritiska tänkande och hantverkskap. Jag söker form som består av realism och ironi, avslöjande samtidigt i ett hurdant samhälle vi kvinnor lever i."

Kholod har kommit till Finland via Artists at Risk-programmet och hon bor nu i Helsingfors.

Årets Norpas-affisch bygger på Kholods "Life game".