Utopia-klubb

GJUTERIET 5.8. 17:00 och 7.8. 00:30 (lö-sö natten)

Hur känns framtiden, låter den och hur ser den ut? 

Utopia-klubben hämtar med sig framtiden till Dalsbruk genom en mångsidig helhet av scenkonst, som delas i två: dag och natt.

Dagens och nattens artister är de samma, men stämningen är helt motsatt. På dagen förevisas framtidens ljusa sida, och när natten faller på skymmer dimman och basbullret den under sig.

Där utlovas åtminstone många slags musikföreställningar, ordkonst och drag-show.

Utopia-klubben är ett koncept utvecklat av och som presenterar unga artister. Klubbens program har kuraterats av Paavo Kärki (f.2001), Lassi Laakso (f.2001) samt Ilmari Turunen (f.2001)

Hyrysysy

Från mörkret sträcker sig en hand mot dig. Den kallar på dig. Du tar tag i handen. Den drar dig med sig med en otrolig kraft, men ändå ömt. Tillsammans glider ni genom skogen, där det hörs sång från under mossen. Till kullarna, från vilka du ser så mycket, så tydligt. Till himmelen, som glänser i sin nya färgskala. Till staden, där alla du möter älskar dig, Till ett underjordiskt nätverk, där sina egna gropars invånare ber dig att inte bekymra dig över dem. Till tomheten, där du minns allt det.

HYRYSYSY är producentsångerska Orvokki och diktrappare MC Vatkain, och de har något nytt att berätta dig

Illuminatrix

Illuminatrix är tillbaka på Festival Norpas efter en paus på två år. Finlands före detta “finlands yngsta drag queen”, som varit fastklämd mellan dörrarna på sin till bristningsgräns fulla garderob under nästan hela pandemin, är äntligen redo att komma ut ur klädskåpet.

I bl.a. Flow Festivals Red Garden, URB-festival i Kiasma, Helsingfors konstens natt, DTM och Drag Me To Hel, sedda artist breddar sitt revir och uppträder på Utopi-klubbens experimentella scen. Vad allt döljer sig mellan dessa ramar?

Vi kan åtminstone vänta oss förvirring, melodramatik, barndomens nostalgi och omskakande av cliché-aktiga metaforer. Kvällens show tar publiken med till de för artisten kära lyriker från 2000-talets suomipop. Illuminatrix är äntligen framför publiken och hen vill inte dö i natt.

Aatos Ketvel

Aatos Ketvel är en ung sångare-låtskrivare-scenpoet från helsingfors. Hans rastlösa lyriker dansar ordsrusigt ner för absurditetens stigar, definierade av hemgjord estetik och okommerciell etos. Ketvel roffar åt sig och kalhugger när han skriver, på scen spyr han ut och glömmer bort, presenterar knasigheten, sin fågelsång ledande honom djupt in i sitt huvud, till fruktens ruttna inre, till andra sidan av könsidentitet. Ketvel fascineras av det fula i vardagen, spöken och populärkultur, speciellt filmer. Tempot på hans iver vinglar medan uttryckskraften rycker med sig och joxar. Med inslag från Rap-musik och ironisk självdeklaration blir uppriktigheten tilfångatagen - det skulle finnas sanningar att säga men omättliga experiment med artistiska stilar försvårar berättandet, skakar av sig, bygger en krypta att gömma sig i. En av vårt lands mest betydelsefulla dagstidningar påstod en gång, att Ketvel byggde i sin föreställning “betydande broar från individuell ångest till samhällsnivå”. När han går vild på scen, bränner hand dessa broar och deras betydelse.

Deria Kurkan

Deria Kurka är en poet och skribent med kurdisk bakgrund, som har statiska vardagsmorgnar och generationslånga tystnader som grund för sina verser. Deria är intresserad av korsningar av identitet och språk, ickehändelser och knivskarpa minnesbilder. Skrivandet är för Deria en naturlig fortsättning på tänkandet, en nödvändighet. 

“Genom skrivandet finner man till osagda sanningar och sitt egna varandets rötter, till erfarenheternas och minnenas kärna. ”

Knife Girl

Knife Girl är ett projekt av 21-åriga helsingforsbo, producent och låtskrivare Lili Aslo. 

Under den redan som 13-åring påbörjade karriären, har Aslo hunnit publicera allt från lofi-musik till hyper-pop och funk, och samlat över 12 miljoner spelningar på streamingtjänster. 

Just nu uppträder Knife Girl med solomaterial från förra årets OONA EP, samt material från den ännu opublicerade debutskiva med sin 8-musiker starka disko-orkester. 

lassi Laakso

Lassi Laakso är en 21 år gammal skribent, rap-artist och musiker.

“Skrivandet är för mig som att röra sig i kulturens spindelnät, att klippa av här och fläta till där. Det är som att utforska tidsandan i mig, känna efter och kritisera. Det är kanske också ett sätt att försöka föreviga något flyktigt, att renskriva livet.“

På Utopi-klubben uppträder Laakso med en samling rim och dikter. Viktiga ämnen som behandlas är personlig tillväxt, vilja att observera världen men o andra sidan det omöjliga i att bara observera mitt i en ekologisk kris.

“Och säkert något annat också, för jag har inte skrivit allt ännu som jag kommer att uppträda med i augusti.”

orvokki

Om en känsla är svår att beskriva, kan man förvandla den till musik. Orvokkis musik kan man sjunka in i och den tar med sig någon annanstans - till ett ställe där man kan känna sig trygg. På ett tryggt ställe är även de vaga, svåra känslorna lätta att möta och behandla.

Orvokki studerar musikteknologi i Berlin och samlar influenser från alla håll i världen, vilket ger låtarna en kollageaktig stämning. Världsmusikens element, ovanliga strukturer och överraskningar i rytmen sammanflätas till en electriskt pulserande dröm.

NorpasX passi