Gräsrotsserieteckning-workshop

Kulturhus Björkboda 5.8. 10:00–16:00

I låg tröskel workshopen bekantar vi oss med serieritningens manusförfattning, ritning och publisering. Av deltagarna förväntas inte tidigare erfarenhet av serieteckning eller tekniskt kunnande i ritning. Gräsrotsserieteckning är ett av Maailman sarjakuvat rf. för medborgarorganisationer och minoritetsgrupper utvecklat kommunikationsmedel, som eftersträvar samhällelig påverkan. Serieteckningens kraft ligger i bildens och ordets allians, och den har använts i människorättskampanjer, miljöaktivism och utvecklingssamarbete världen runt.

Workshopen leds av Sanna Hukkanen, serietecknare från Joensuu, som länge varit aktiv inom Maailman Sarjakuva rf, samt doktor Julia Aleksejeva, lärare i serieteckning i University of Pennsylvania.

Hukkanen har styrt ihop den på Festival Norpas utställda Levande språk- gemenskapskonstprojekt, som visar serieteckningar gjorda av minoritetsaktivister från Ryssland, Norge, Finland och Estland. Hon har också organiserat serieworkshops på gräsrotsnivå för flyktingar i Finland och Ryssland och för handikappade i Tansania. Hukkanens egna seriekonst rör sig i skogsmossen, vid rötterna av gamla träd och resor till världens ände. Förra årets Norpas fick ta del av hennes Metsänpeitto ja muita tarinoita. Metsänpeitto ja muita tarinoita.

Doktor Julia Aleksejeva arbetar som biträdande professor för University of Pennsylvania, där hon lär film, media och serieteckning. Aleksejeva arbetar också som konstnär och illustratör, med informativa serieteckningar, serieteckningsjournalism, kulturkritik samt serietecknade memoarer som sina specialiteter. I sitt konstnärliga arbete vill hon sammanfläta sina personliga erfarenheter, förståelse för komplicerade och nyanserade händelser med politiska teorier. Aleksejeva är känd för sin belönta Soviet Daughter: A Graphic Revolution seriealbum (Microcosm, 2017). Hon är född i Kiev, Ukraina och flyttade till Chicago år 1992. Hennes serieteckningar kan man beundra på Festival Norpas Rauhan kuvitelmia (Fredsfantasier) -utställning.

Gratis.

Anmäl dig här.