Ripples (NO, FI, DK)

Swallow, Dalsbruks hamn 7.8.12:00-13:15 TaalinTehtaan satama, 4.8. 17:00—18:30 ja 7.8. 12:00 –13:15.

Ripples är en samtida cirkusföreställning om klimatsorg och utopi som seglar Östersjön runt med mål att inspirera till skapandet av en mer hållbar framtid. 

Scenkonstkompaniet Acting for Climate (NO) jobbar ihop med Festival Norpas (FI) och Hawila Project (DK) för att samla ungdomar till en omvälvande upplevelse av hållbarhet redan idag. Vi sätter segel för hopp, för handling och för förändring.

Turnén seglar från hamn till hamn med S/V Swallow, en tvåmastad segelbåt från 1926. Vi reser från Danmark till hamnar i Finland, Estland och Norge, där vi kommer att spela föreställningen Ripples, och möta lokalinvånarna i workshops kring hållbarhet.

Ripples experimenterar med att skapa en helt ny hållbarhetsstandard för turnerande artister och agerar mötesplats för samarbete och utbyte med den lokala publiken.

Föreställningen spelas på det 19 meter långa segelfartyget S/V Swallow som fungerar som platsspecifik scen, boende och transportmedel för gruppen. Syftet med turnén är att ifrågasätta de värderingar vårt samhälle bygger på och att inspirera till nyfikenhet och diskussioner kring hållbarhet i vår tid. 

Ripples bjuder dig ombord på en resa in i framtiden, en sorgeritual över det förgångna, och till att ifrågasätta nuet. Vi kommer att utforska hur man kan leva i ett balanserat och rättvist framtida samhälle, och spegla detta i vårt konstnärliga uttryck. Vi söker volontärer i alla hamnar för att hjälpa till att sprida tanken om hållbarhet som ringar på vattnet! (2019) tavoitti tuhansia ihmisiä satamissa ja miljoonia internetissä, muun muassa National Geographicin artikkelin kautta.

Sju konstnärer förkroppsligar klimatsorg och framtidshopp inom fartygets magnifika ramar. Ett magiskt universum av cirkus, dans, fysisk teater, musik och berättande utspelar sig från aktern till fören och hela vägen upp till toppen av masterna. Ripples har premiär den 15 juli 2022 i Holbæk, Danmark, och börjar sen en seglande turné som pågår fram till den 14 september. Vi kommer att experimentera med en ny form av turné, inom de begränsningar och möjligheter som naturen ger.

Fem hamnar är klara: Taalintehdas (FI), Helsingfors (FI), Saaremaa (EE), Köpenhamn (DK), Tønsberg (NO). Mellan dessa platser kommer naturen att bestämma var turen ska gå. Istället för att kämpa emot naturens premisser kommer vi att försöka arbeta med dem.

Turnéplan:

15–20 juli Holbæk, Danmark
3–7 augusti Taalintehdas, Finland
10–14 augusti Helsingfors, Finland
18–22 augusti Roomassaare, Estland
1–5 september Köpenhamn, Danmark
10–14 september Bergheim, Norge