Fantasier om freden – Teknade serier mot krig (UKR, RUS)

Kulturhus Björkboda 3.-28.8. ons-sö 12–17

Fantasier om freden- utställningen som förevisar seriebild och illustrationsverk mot krig strävar till att skapa ett rum fritt från hat, militarism och rasism, var man kan genom konsten och vid den möjliggöra en fredlig dialog oberoende an nationaliteten. På utställningen framvisas verk av fyra konstnärer med rysk och en med ukrainsk bakgrund.

Den ukrainska, i Förenta staterna bosatta konstnären och forskaren Julia Aleksejeva upplyser i sina seriebilder bakgrunder och följder av det Ukrainska kriget. Darja Apahontsits och Lilija Matvejeva är ryska konstnärer, som för tillfället bor i exil i Tbilisi och Berlin. i deras verk ser man en stark sorg förorsakad av krig, men samtidigt förhoppningen om en annanslags värld utan krig. Medverkande är även konstnärerna från Vicious Membrane-studion från Moskva, Neonlucifer och Igor Bogdanov, för vilka utställningen ger ett tillfälle att uttrycka synspunkter mot krig, vilket inte längre är möjligt i Ryssland.

Utställningen visar sitt stöd åt både de ukrainska konstnärerna och de ryskakrigsmotståndarrösterna.

Utställningens idé och sammanställning är seriebildkonstnären Sanna Hukkanens och producent Kerttu Matinpuros, vilka båda har erfarenhet av fredsörelsen och erfarenhet av kultursamarbete i Ryssland. 

Konstnärer kan mötas på fredag kl. 16.00 i Kubu, som nås med buss från Dalsbruk kl. 15.25 och tillbaka med bilpool som avgår kl. 16.45, eller med buss kl. 17.39.