Kelavala

Verkstad 5.8. 19:00.

Kelavala är en unik grupp inom den finska scenkonsten. Trion bestående av en dansare och två musiker är ett samarbete av tre konstnärer där var och en uppträder för sig, En kombination av improviserad musik och dans har skapat hundratals unika uppträdanden, varierande från några minuter till tolv timmar. Å andra sidan har gruppen under sin trettioåriga uppträdandehistorik också gjort noggrant planerad och inövad scenkonst, utomhusspektakel som krävt veckolånga förberedelser samt allehanda performanser. 

REIJO KELA, dans

Kela har blivit känd som danskonstnär för sina fantasifulla, unika uppträdanden: hans kortaste soloverk varade i en och en halv sekund medan den längsta var en hel vecka lång, 164 timmar (Cityman 1989). Hans utomhuskonstverk är i Kelas produktion en egen serie av ekologiska dansnummer. Till dem designar Kela visuella konstverk som fungerar som kulisser. Ett flertal av hans ekologiska verk har Kela gjort på sin födelseort Suomussalmi. Förutom dansnummer är Kela känd för sitt installationskonstverk Hiljainen kansa och filmkonstverket 365 päivää – Reijo Kelan videopäiväkirja 1999.

HEIKKI LAITINEN, ljud

Laitinen är professor (emer.) i folkmusik på Sibelius-Akademin, musiker, pedagog och forskare, som rör sig fritt från olika sorters musik till tvärkonstnärliga produktioner. Han är en föregångare i utvecklandet av en ny typ av uttryckssätt baserad på människans vokalisering. Hans soloverk och improvisatoriska performanser varierar från arkaiska kalevala-runosånger till experimentella uttryckssätt med ljud och kombinering av ljudredigeringsapparater.

KIMMO POHJOINEN, dragspel

Pohjoinen är med sitt dragspel bland de internationellt bäst kända finska musiker och kompositörer. Han har uppträtt på över 600 internationella festivaler och koncerthus. Hans solokoncerter och olika samarbetsprojekt är unika tillställningar med en ny sorts dragspelshantering, flerkanals-ljudhantering samt nya manifestationssätt för musiken. Hans musik känner inga gränser: han har upträtt med improvisation, rock, folkmusik, avantgarde och klassisk musik samt i samband med dans och mediakonst.

Norpas X pass