Ripples

Ripples on ilmastotunteita ja utopiaa käsittelevä nykysirkusesitys, joka seilaa Itämeren satamia kesällä 2022 innostaen ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Esittävän taiteen ryhmä Acting for Climate (NO), monitaidefestivaali Norpas (FI)  sekä purjehdushanke Hawila Project (DK) yhdistävät voimansa luodakseen kohtaamispaikan kestävälle elämälle jo tänään.

Kiertueen kulkuvälineenä, kotina ja esiintymislaivana toimiii satamasta toiseen purjehtiva vuoden 1926 kaksimastoinen purjelaiva S/V Swallow. Kiertue lipuu Itämeren halki pysähtyen Suomessa, Virossa, Tanskassa ja Norjassa. Satamissa Acting for Climate esittää ilmastoahdistusta ja utopiaa käsittelevän esityksen Ripples ja kannustaa työpajoissa paikalliseen keskusteluun kestävyydestä.

Ripples kutsuu yleisön matkalle tulevaisuuteen, menneisyyden sururituaaleihin sekä kyseenalaistamaan nykyisyyden. Acting for Climate esiintyy 19-metrisellä purjelaiva Swallow’lla käyttäen apunaan laivan kantta ja mastoja ympäristön olosuhteet huomioon ottaen. Seitsemän taiteilijaa tuovat ekokriisin aiheuttamat tunteet esiin kehollisesti sirkuksen, tanssin, fyysisen teatterin, musiikin ja tarinankerronnan avulla.

Ripples-kiertue toimii tulevan ja menneen kohtauspaikkana – kuinka vanhoja käytänteitä, kuten purjehdusta, voi hyödyntää osana kestävää tulevaisuutta. Kiertueen tavoitteena on kyseenalaistaa arvoja, joille yhteiskuntamme on rakennettu, sekä herättää uteliaisuutta ja keskusteluja ekologisemmista mahdollisuuksista.

Ripples saa ensi-iltansa Tanskan Holbækissä 15. heinäkuuta, jonka jälkeen purjehditaan halki Itämeren 14. syyskuuta asti. Viisi satamaa on sovittu etukäteen: Taalintehdas (FI), Helsinki (FI), Saaremaa (EE), Kööpenhamina (DK) ja Bergheim (NO). Satamien välillä luonto päättää miten kiertue etenee. Sen sijaan että taistelisimme luonnonvoimia vastaan, koitamme toimia niiden rytmissä.

Kiertueaikataulu:

15–20.7. Holbæk, Tanska
3–7.8. Taalintehdas, Suomi
10–14.8. Helsinki, Suomi
18–22.8. Roomassaare, Viro
1–5.9. Kööpenhamina, Tanska
10–14.9. Bogrheim, Norja

Usein kestävyystavoitteet määritetään tulevaisuuden kautta; vuoteen 2030, 2050, 2100 mennessä. Acting for Climate tutkii kuinka tulevaisuuden tasapainoisen ja reilun yhteiskunnan voi tuoda ilmi tässä ja nyt taiteellisen ilmaisun kautta. Taiteilija-aktivistit haluavat tuoda esiin matkustavien taiteilijoiden ympäristökuormitusta sekä mahdollisuuksia kestävämpään kiertuetoimintaan. Työpajat satamassa mahdollistavat ei-muodollisen oppimisen areenan, jonka keskiössä ovat paikalliset keskustelut ja kokemukset.

Ripples kiinnittää huomiota Itämeren rooliin sen rannikkomaiden tulevaisuuden näkökulmasta. Ilmastonmuutoksen voimistuessa ratkaisut on löydettävä kollektiivisesti. Voisiko Itämeri toimia postfossiilisella ajalla innostavien tarinoiden, luovien ideoiden ja merkityksellisten yhteyksien vaihtopaikkana?

OTA YHTEYTTÄ

Etsimme parhaillaan vapaaehtoisia ja yhteistyökumppaneita Ripples-kiertuuelle! Haemme kumppaneita satamissa tapahtuviin esityksiin ja työpajoihin kaikilla pysähdyksillä Suomessa, Tanskassa, Eestissä ja Norjassa. Ota yhteyttä: Ronja Tammenpää, tuottaja ronja.tammenpaa@gmail.com +358 44 317 0026 Kiertueen toteutukseen on myönnetty apurahoja Euroopan unionin Erasmus+-hankkeelta, Koneen säätiöltä, Pohjoismaiselta kulttuuripisteeltä sekä Norjan kulttuurineuvostolta (Norsk kulturråd).