Residenssi

Haku

Valitettavasti hakua vuodelle 2024 ei ole pystytty avaamaan johtuen residenssitoiminnan uudelleen organisoinnista. Pahoittelemme tilannetta ja ilmoitamme some-kanavilla jatkosta.

Hakumenettely jatkossa, kun tilanne normalisoituu:

Ennen kuin haet residenssiin, lue tämän sivun tiedot.

Taitelijaresidenssiin haetaan täyttämällä hakulomake, joka tulee tälle sivulle marraskuussa. Lomakkeella voi hakea 2-4 viikon mittaisiin residenssijaksoihin Norpas-residenssiin Kemiönsaarelle. ​Residenssiin voi majoittua korkeintaan viisi henkilöä. Myös erillisiä työskentelytiloja on mahdollista saada Taalintehtaalta.

Pysyviin julkisiin taideteoksiin (Artpark) maksetaan materiaalikustannukset ja sovittaessa myös taiteilijapalkkiot. Joihinkin teoksiin voidaan hakea yhteisesti rahoitusta.

Residenssijaksoja toteutetaan jossain määrin myös kutsuperiaatteella.

Tausta

Norpaksen taiteilijaresidenssitoiminta käynnistyi vuonna 2018. Residenssiasunto sijaitsee Taalintehtaalle omaleimaisessa kaksikerroksessa luhtitalossa, joka rakennettiin alun alkaen työläisten asunnoiksi 1900-luvun vaihteessa.

Residenssitoiminnan tavoitteena on:

  • Tarjota taiteilijoille antoisa työskentelyperiodi ja autenttinen residenssielämys Saaristomeren ruukkikylällä.
  • Lisätä taide- ja kulttuurialan merkityksellisyyttä Taalintehtaalla, Kemiönsaarella sekä laajemmin Turunmaalla.
  • Tuottaa ympäristö- ja julkista taidetta Taalintehtaalle.

Residenssimaksut

Mikäli residenssijakson toiminta kytkeytyy Norpas-festivaaliin, Norpas Artparkiin, paikalliseen yhteisöön tai ympäristöön tai on vuorovaikutuksellista tai osallistavaa, kattaa Norpas ry kaikki residenssiasumiseen liittyvät kulut ja myös avustaa toiminnan organisoimisessa.

​Mikäli residenssissä edistetään muuta omaa taiteellista työtä, peritään residenssiasunnosta käyttökulukorvausta 15 euroa vuorokaudessa.

Residenssielämys

Vierailu Norpas-residenssissä on niin ulkomaalaiselle kuin suomalaisellekin taiteilijalle elämys, josta voi ammentaa ja inspiroitua työskentelyyn. Taalintehtaan kylän erityinen luonne ja historia saavat usein kotimaisetkin vierailijat toteamaan “kuin ulkomailla oltaisiin”. Residenssielämykseen Taalintehtaan ruukkikylällä liittyy vahvasti taiteilijan osallistavuus kylän historiaan ja nykyiseen kyläyhteisöön. Suomenruotsalaisen kulttuurin, ruukki- ja modernin terästeollisuuden sekä saariston ja maaseudun sekoitus tuovat oman eksotiikkansa ruukkikylälle, joka on kuin pieni kaupunki saariston syleilyssä.

Kohtaamme kaikki residenssissä työskentelevät taiteilijat henkilökohtaisesti ja elämme heidän kanssaan samaa arkea heidän työskentelyään tukien. Norpas ry:n kulttuuri- ja taideverkostot ovat eduksi toiminnan kehittämisessä ja laaja-alaisessa näkemyksessä kulttuurin tilasta ja taiteilijoiden tarpeista. Tämä syventää taiteilijan osallistumisen merkityksellisyyttä ja luo henkilökohtaista ja ammattimaista suhdetta työskentelyyn, residenssiin ja kylään.

Residenssiasunto

Residenssi sijaitsee vanhassa 1800-luvun lopun työläisten luhtikasarmissa. Asunnossa on yhdistetty kaksi alkuperäistä työläisasuntoa, yhteensä 2h +k n. 62m². Talon muut noin 20 asuntoa eivät ole residenssikäytössä, vaan ovat vakituisia ja vapaa-ajan asuntoja.

Asunnossa on keittiö, sekä kaksi huonetta, joissa molemmissa on sängyt yhteensä viidelle hengelle: yksi parisänky toisessa sekä yksi yhden hengen sänky ja yksi kerrossänky toisessa huoneessa.

Residenssiin saa tulla mukaan puoliso/perhe sekä lemmikit.

Talvella residenssiä lämmitetään enimmäkseen puulla. Pönttöuunin ja puuhellan lämmittämiseen tulee varautua päivittäin.

Asunnossa ei ole omaa vessaa tai suihkua, eikä juoksevaa vettä, vaan talon asukkaat käyttävät yhteisiä vessa- ja peseytymistiloja.

Asukkaiden käytössä on myös yhteinen sauna, jota jokainen asukas saa varata itselleen yhden vuoron päivässä.

Asunnossa on puu- ja sähkölämmitys sekä puu- ja sähköhellat.

Varustus

Asunnossa ei ole omaa vessaa tai suihkua, eikä juoksevaa vettä, vaan talon asukkaat käyttävät yhteisiä vessa- ja peseytymistiloja.

Asukkaiden käytössä on myös yhteinen sauna, jota jokainen asukas saa varata itselleen yhden vuoron päivässä.

​Asunnossa on keittiö (puu- ja sähköhella) sekä kaksi huonetta, joissa molemmissa on sängyt yhteensä viidelle hengelle: yksi parisänky toisessa sekä yksi yhden hengen sänky ja yksi kerrossänky toisessa huoneessa.

Asunnossa on puu- ja sähkölämmitys sekä puu- ja sähköhellat.

Palvelut

Taalintehtaalla kaikkialle on kävelymatka.

Keskustaan on noin 200 m ja sieltä löytyy ruokakauppoja, pankkiautomaatti, Alko, ravintoloita, kirjasto, vierasvenesatama, terveyskeskus, apteekki, posti/matkahuolto ja kahviloita.

Kesäaikaan torielämä on vilkasta ja myös monenlaisia tapahtumia on paljon.

Lähiluonto

Residenssi sijaitsee järven ja meren välittömässä läheisyydessä ja sen ympäristössä on rauhaisia metsiä, kallioita ja soita. Taalintehtaalta lähtee kolme eripituista merkattua luontopolkua ja pyöräilymatkan päästä löytyy useita upeita luontokohteita. Saaristomerelle pääsee satamasta omalla veneellä ja myös yhteysaluksilla.

Kulttuurialan merkityksellisyys Taalintehtaalla

Taalintehdas on Suomen ensimmäisiä ruukkikyliä ja siitä poikkeuksellinen, että terästeollisuus jatkui kylällä suurimpana työnantajana aina vuoteen 2012 asti. Tämä on luonut paikkakunnalle runsaasti erityispiirteitä, kuten kerroksellisen, 1700-luvulta tähän päivään ulottuvan rakennuskannan, vahvan työläisidentiteetin sekä kaavoittamattoman ja luontoa mukailevan rakennetun ympäristön.

​Taalintehtaan kylä elää edelleen murrosvaihetta, jonka aiheutti vuonna 2012 lähes 350-vuotiaan terästeollisuuden katoaminen hetkessä kylältä. Samana vuonna järjestettiin kuitenkin myös ensimmäinen Norpas-festivaali, ja siitä lähtien on kylällä ollut entistä enemmän tilausta, mahdollisuuksia, kiinnostusta ja tiloja kulttuurialan toimijoille.

Tavoitteenamme on residenssin myötä luoda Taalintehtaasta entistä houkuttelevampi kohde taiteilijoille ja luovan alan ammattilaisille. Kylältä löytyy paljon edullisia tiloja tehtaan ja sen entisten työläisten jäljiltä.

​Taalintehdas on ollut kautta aikojen kielten, väestöryhmien, kansallisuuksien ja ammattikuntien sulatusuuni, minkä vuoksi kylällä on vallinnut jo pitkään ennakkoluuloton asenne ja vahva yhteisöllisyys. Taalintehdas on muusta ympäröivästä saaristosta poiketen täysin kaksikielinen kylä, jossa kaikki pärjäävät omalla kotimaisella kielellään.

Taalintehdas – Artpark

Tavoitteenamme on toteuttaa Taalintehtaan ympäristöön vuosittain ainkin yksi taidetos, joista muodostuu vähitellen teosten ketju, julkisen taiteen galleria ”Norpas Artpark”. Julkisen taiteen tekijät voivat hakea residenssiin ja teoksista ja työskentelystä maksetaan työ- ja materiaalikorvaus. Avoimen hakemuksen voit lähettää info@norpas.fi -osoitteeseen.

​Residenssi- ja Artpark-toiminnalla pyrimme juurruttamaan taidetta pysyvästi Taalintehtaalle erityisesti. Visionamme on, että kymmenen vuoden päästä Taalintehdas tunnetaan taidekylänä, jossa on paljon kulttuurialan omaehtoista toimintaa sekä taidetta kaikkien koettavaksi ympäri vuoden. Festivaali ja residenssi toimivat alkusysäyksenä toiminnallemme.

Tavoitteenamme on, että julkisesta taiteesta ja muusta kulttuuritoiminnasta huokuu henki, että taide ei ole tuote, joka on rahalla hankittu, vaan tarkkaan harkittua ja ympäristöön, kylän historiaan ja kulttuuriin sopivaa sekä sosiaalisesti ja ajallisesti kestävää.

Haluamme siis toteuttaa toiminnan alusta lähtien huolella ja kunnolla, ruohonjuuritasolta ja alusta pitäen, teos kerrallaan harkiten. Kyseessä ei ole siten yhden ihmisen näkemys vaan pyrimme kaikessa osallistamaan ja kunnioittamaan kyläyhteisön, sen asukkaiden, yrittäjien sekä kunnan toiveita.