To 4.8.

Ohjelma täydentyy kesän 2022 aikana

KUBU

10:00 - 16:00 Ruohonjuurisarjakuvatyöpaja

Työpajassa tutustutaan matalalla kynnyksellä sarjakuvan käsikirjoittamiseen, piirtämiseen ja julkaisemiseen. Osallistujilla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta sarjakuvasta, eikä työpajassa tarvitse osata piirtää! Ruohonjuurisarjakuva on Maailman sarjakuvat ry:n kansalaisjärjestöille ja vähemmistöryhmille kehittämä viestintäväline, jolla pyritään yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Sarjakuvan voima piilee kuvan ja sanan liitossa, ja sitä on käytetty ihmisoikeuskampanjoissa, ympäristöaktivismissa ja kehitysyhteistyössä ympäri maailman.

Työpajan ohjaavat Maailman sarjakuvat ry:ssä pitkään toiminut joensuulainen sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen sekä Pennsylvanian yliopistossa sarjakuvataidetta opettava sarjakuvataiteilija, tohtori Julia Aleksejeva.

Hukkanen on toiminut ohjaajana Norpas-festivaalilla esillä olevassa Elävä kieli-yhteisötaidehankkeessa, jossa sarjakuvia piirsivät suomalais-ugrilaiset vähemmistökieliaktivistit Venäjällä, Norjassa, Suomessa ja Virossa. Hän on järjestänyt ruohonjuurisarjakuvatyöpajoja myös turvapaikanhakijoille Suomessa ja Venäjällä sekä vammaisryhmille Tansaniassa. Hukkasen oma sarjakuvataide liikkuu metsien sammalpeitteissä, vanhojen puiden juurilla ja matkoilla maan ääriin. Viime vuoden Norpaksessa nähtiin Hukkasen näyttely Metsänpeitto ja muita tarinoita.

Tohtori Julia Aleksejeva toimii apulaisprofessorina Pennsylvanian yliopistossa, jossa hän opettaa elokuvaa, media-alaa ja sarjakuvaa. Aleksejeva työskentelee myös taiteilijana ja kuvittajana, ja hänen erikoisalaansa ovat informatiiviset sarjakuvat, sarjakuvajournalismi, kulttuurikritiikki sekä sarjakuvamuotoiset muistelmat. Taiteellisessa työssään hän haluaa yhdistää henkilökohtaiset kokemuksensa, ymmärryksen monimutkaisista ja vivahteikkaista historian tapahtumista ja poliittiset teoriat. Aleksejeva on palkitun sarjakuva-albumin Soviet Daughter: A Graphic Revolution tekijä(Microcosm, 2017). Hän on syntynyt Kiovassa, Ukrainassa ja muutti Chicagoon vuonna 1992. Hänen sarjakuviaan voi nähdä Norpas-festivaalilla Rauhan kuvitelmia-näyttelyssä.

Ullman’s Villa

19:00 Avajaiskonsertti

Maria Kalaniemi
Emmi Kujanpää

Emmi Kujanpää on bulgarialaiseen ja itämerensuomalaiseen kansanlauluun erikoistunut musiikintekijä, tutkija ja kansanmusiikin opettaja. Kujanpää käsittelee sävellyksissään ja musiikkivideoissaan kansanrunouden naisjumaluuksia ja #metoo-kokemuksia itäisen Euroopan kansanlaulun äänenkäyttötapojen keinoin. Norpasissa Kujanpää esittää musiikkia kansainvälisesti kiitetyltä Nani-sooloalbumiltaan, joka on tehty yhteistyössä bulgarialaisen Le Mystère des Voix Bulgares Vocal Academy kuoron kanssa.