Pe 5.8.

Ohjelma täydentyy kesän 2022 aikana!

Bio Pony

13:30 - 14:30 Iida Vattaja: Vuori joka rakasti lintua

”Vuori joka rakasti lintua” on tunnelmallisen kaunis, läpisävelletty varjoteatteriesitys.

Alice McLerranin alkuperäisteos A Mountain who loved a bird on kymmenille kielille käännetty symbolinen tarina rakkauden etsimisestä ja sen löytämisestä. Se on universaali  ja filosofinen teos, joka visuaalisen tulkinnan kautta herättää myötätuntoa ja johdattaa katsojan pohtimaan rakkauden olemusta. Voiko rakkautta opetella, voiko sitä omistaa, mikä rakkauden merkitys ylipäätään meille on?

Iida Vanttaja (taiteen MA ,Taik, lavastus 2016) on kaarinalainen nukketeatteritaiteilija, jonka vahvinta osaamista on nukenrakennus sekä visuaaliset kokonaisuudet. Vanttaja on ohjannut lukuisia esityksiä lapsille ja aikuisille, ja toimii yhtenä harvoista nukenrakennuksen opettajista Suomessa. 

“Nykyaika tarjoaa katsojalle loputtomiin supernopeaa, lähes agressiivista vauhtia virtaavaa informaatiota. Lapsille suunnattu viihde on usein aistiärsyketulitusta, jota ei ehdi sulattaa, saatika käsitellä rauhassa omaa kehitystä vastaavalla tavalla. Oman taiteentekemiseni perusta on hitaudessa, hetkessä viipymisessä. Toivon että esityksessäni mieli ja silmä lepäisivät, mieli saisi rauhassa työstää nähtyä ja kuultua. Että muistoksi jäisi kokemus jota saisi sulatella pitkään- hetki, jolloin koki, tunsi ja oivalsi.” – Iida Vanttaja

16:00 – 17:30 Oriol Hernando (ES): Velasques ja Oriolin hovinaiset

Performanssi, esitelmä ja taidetyöpaja.

Valimo

12:00 - 14:00 Norpas 2012-2021

Non-stop kuvaesitys.

15:00 - 16:00 Avajaiset: Yrjänä Sauros ja Veijo Midi

Yrjänä Sauros

Yrjänä Sauros on uransa aikana esittänyt suomalaisia ikivihreitä tangoja ja tehnyt niistä itsensä näköisiä, uusia polkuja kulkevia, imrovisaation synnyttämiä helmiä. Samoin hän teki myöhemmin argentiinalaisille tangoille, joita hän kävi esittämässä myös Buenos Airesissa. Nyt Yrjänän myllyssä on vuorossa jazzin kulumattomia helmiä. Tarinat ja improvisaatiot sekoittuvat evergreenien melodioihin. Esityksestä löytyy myös palasia suomalaisista ja argentiinalaisista klassikoista. Ikivihreää kaikki tyynni Yrjänän tyyliin.

17:00 - 19:00 Utopia päiväklubi

Miltä tulevaisuus tuntuu, näyttää ja kuulostaa?

Utopia-klubi tuo tulevaisuuden Taalintehtaalle monipuolisen esittävien taiteiden kokonaisuuden kautta, joka jakautuu kahteen osaan: päivään ja yöhön.

Päivän ja yön esiintyjät ovat samat, mutta tunnelma niissä on täysin päinvastainen. Päivällä näytetään tulevaisuuden aurinkoinen puoli, jonka yön koittaessa sumu ja basson jytinä peittävät alleen.

Luvassa on ainakin monenlaisia musiikkiesityksiä, sanataidetta ja drag-show.

Utopia-klubi on nuorten kehittämä ja nuoria taiteilijoita esittelevä konsepti. Klubin ohjelman ovat kuratoineet Paavo Kärki (s. 2001), Lassi Laakso (s. 2001) sekä Ilmari Turunen (s. 2001)

UTOPIA-PÄIVÄKLUBI:
Lassi Laakso, Aatos Ketvel, Illuminatrix, Deria Kurkan, Knife girl, Hyrysysy

00:15-02:30 Klubi

Duro Vino (ES)

DUROVINO is a collective of art, music and critical thinking. From the very south of Spain, DUROVINO digs deep into the relationships between global modernity and local specifities. Their work is based on the compromise of contributing, defining and building a future where southern Europe maintains a certain relevance in the global art dialogue, keeping its own cultural and historical codes adapted to the new communication paradigms. An hybrid language with references from the classic European and Spanish high-culture and also pop and digital trash culture. They use new technologies to create A/V experiences with generative visuals and electronic music. DUROVINO is the union of Carmen Morales and Miguel Retamero. They propose a demanding dialogue to reach an hedonist experience where the sound field is in between experimental academic and dance music in an apparently, but fertile contradiction.

Mag (se)

MAG, aka Magdalena Ågren, is based in Gothenburg, Sweden. Using trombone, megaphone, voice, homemade electronics, loops, and drum machine all at once to build her music from scratch. From the smallest simple element, it grows into a gigantic dystopian lo-fi orchestra. Sometimes restrained and suggestive, sometimes chaotic and wild. MAG strives for deep introspection and expressive power, seeking both confrontation and commonality. MAG has released one solo album, Magnitude, in 2016 on Surplus Recordings and Zeon Light Skiva, Her new album ”En fis i rymden” is coming in September 2022. Magdalena Ågren also currently plays in two other band projects, SORK and Trapped in a Loop.

Verstas

19:00-00:00 ENCORE!

Kelavala: Kimmo Pohjonen, Heikki Laitinen & Reijo Kela

Kelavala on ainutlaatuinen ryhmä suomalaisessa esittävässä taiteessa. Tanssijan ja kahden muusikon triossa ei ole erikseen tanssijaa ja säestäviä muusikoita, vaan kolme itsenäistä esiintyvää taiteilijaa. Improvisoidun musiikin ja tanssin yhdistämisestä on ollut tuloksena satoja ainutkertaisia esityksiä, joiden kesto on vaihdellut muutamasta minuutista kahteentoista tuntiin. Toisaalta trio on tehnyt kolmekymmenvuotisen esiintymishistorian aikana myös tarkkaan suunniteltuja ja harjoiteltuja näyttämöteoksia, viikkojen rakennustyön vaativia ulkoilmaspektaakkeleita sekä monenmuotoisia performansseja.

REIJO KELA, tanssi
Kela on tullut tanssitaiteilijana tunnetuksi mielikuvituksellisten, ainutkertaisten esitysten aikaansaajana: lyhin sooloteos on kestänyt puolitoista sekuntia, pisin kokonaisen viikon, 164 tuntia (Cityman 1989). Ulkoilmateokset muodostavat Kelan tuotannossa oman ekologisten tanssiteosten sarjan. Niihin Kela suunnittelee itse tilataiteena toimivat kulissit. Monet ekologisista teoksistaan Kela on tehnyt synnyinseudullaan Suomussalmella. Tanssiteosten lisäksi Kela on kansainvälisesti tunnettu tilataideteoksesta Hiljainen kansa ja videoteoksesta 365 päivää – Reijo Kelan videopäiväkirja 1999.

HEIKKI LAITINEN, ääni
Laitinen on Sibelius-Akatemian kansanmusiikin professori (emer.), muusikko, pedagogi ja tutkija, joka liikkuu sujuvasti eri musiikkien ja monenlaisten poikkitaiteellisten produktioiden parissa. Hän on edelläkävijä uudenlaisen ihmisääni-ilmaisun kehittämisessä. Sooloteokset ja improvisatoriset performanssit ulottuvat arkaaisesta kalevalaisesta runolaulusta kokeellisen ääni-ilmaisun ja äänenmuokkauslaitteiden yhdistelyyn.

KIMMO POHJONEN, harmonikka
Pohjonen on harmonikkansa kanssa kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia muusikkoja ja säveltäjiä. Hän on esiintynyt yli 600 kansainvälisellä festivaalilla ja konserttitalossa. Hänen soolokonserttinsa ja erilaiset yhteistyöprojektinsa ovat ainutlaatuisia tapahtumia uudenlaisen hanurinkäsittelyn, monikanavaisen äänenkäsittelyn sekä yhä uusien musiikin ilmenemismuotojen löytämisen ansiosta. Hänen musiikkinsa ei tunne rajoja: hän on esiintynyt improvisaation, rockin, kansanmusiikin, avantgarden ja klassisen musiikin sekä tanssin ja mediataiteen yhteyksissä.

Pekko Käppi - Lau nau
Maija Kauhanen