Oleksandr Dovženko – MAa, säestys: Hermanni Yli-Tepsa ja Topias Tiheäsalo

Norpaksen säestetty mykkäelokuva on tänä vuonna ukrainalaissyntyisen Oleksandr Dovzhenkon klassikkofilmi Maa (Земля, 1930).

Tiheäsalo ja Yli-Tepsa rakentavat sähkökitaralla, kontrabassolla ja viululla hitaasti kypsyviä teemoja ja laajoja sointeja. Lähtökohtia ovat myös sähkö ja kokeellisuus. Siellä täällä saattaa kuulla jäänteitä jostain kansanmusiikkeihin viittaavasta.  

Hermanni Yli-Tepsa

Aikuisen viha, Stara Zagora, Boris Morgana, Vallankäytön välineet, Horst Quartet, Chirps, Jousitus, FISQ, Kerttu, Ensemble Touristique, Svamp, Radiofiskars Orchestra, Media Luna, Aaveet, Midnight Sun Eclipser, Hilma Glad, Luiro, Hete, Two Who, Pidot… suurempia yleisöjä saavuttavan tai korkeakulttuurisen musiikin kentän sivussa tai laidalla toimivien muusikoiden taipaleelle voi mahtua kirjava joukko erilaisia lyhyempiä tai pidempiä, harvempien tuntemia, vaan ei suinkaan merkitykseltään vähäisiä hankkeita. Viulua ja kontrabassoa soittava, Fiskarsissa asuva Hermanni Yli-Tepsa (s. 1979) on niin ikään ehtinyt jättää jälkensä moneen ruohonjuuritason musiikki- ja äänitaideprojektiin.

Elokuvaharrastuksensa Hermanni aloitti 90-luvun alkupuolella keräämällä pulloja Sodankylän Elokuvajuhlilla. Laura Naukkarisen ja Topias Tiheäsalon kanssa tehdyn yhteistyön (Lau Nau, Lau Nau & Seitsemäs taivas) myötä hän on viime vuosina perehtynyt myös mykkäelokuvien säestämiseen ja elokuvamusiikin soittamiseen.

Topias Tiheäsalo

Topias Tiheäsalo on Turussa asuva kitaristi, joka soittaa improvisoitua musiikkia sen eri muodoissa. Osaa hänen soitostaan voi kuvailla kokeelliseksi musiikiksi tai vapaaksi improvisaatioksi, osaa taas free-jazziksi, noiseksi, vaikkapa äänten taiteeksi. Soittajana häntä kiinnostaa ennen kaikkea soitto.

Mykkäelokuvasäestyksiä Tiheäsalo on tehnyt pitkään niin soolona kuin eri kokoonpanoissa. Viime vuosina hän on säestänyt vanhoja elokuvia ennen kaikkea Seitsemäs taivas -yhtyeessä yhdessä Laura Naukkarisen ja Hermanni Ylitepsan kanssa. Mykkäelokuvasäestäjänä Tiheäsalo on esiintynyt mm. Loud Silents -festivaalilla, Sodankylän elokuvajuhlilla, Oulun juhlaviikoilla sekä lukuisissa KAVI:n näytöksissä Turussa ja Helsingissä.

Tiheäsalo soittaa myös Pekka Laineen ja Lau Naun yhtyeissä, tekee elokuvamusiikkia, esittää elävää kokeellista elokuvaa Pauliina Mäkelän kanssa nimellä Kultapalmut, tekee musiikkiohjelmia Yle Radio 1:een, pelaa ja katsoo jalkapalloa, polkee pyörällä ja viettää aikaa ulkotiloissa niin paljon kuin se täälläpäin maailmaa on mahdollista.