Esko Männikkö & Pekka Turunen

Mielen tiloja: KUBU 1.8.-1.9.2024

Esko Männikön  ja Pekka Turusen PEMOHT -kokonaisuden kuvat ovat Kuolan niemimaalta Neuvostoliiton hajoamisen ajoilta, vuosilta 1989-1995.  Norpaksessa nähdään osia laajasta näyttelykokonaisuudesta, joka aiemmin on ollut esillä mm. Helsingissä, Tukholmassa, Torontossa ja Berliinissä.

Männikön ja Turusen kuvien kaunistelematon realismi kuvaa ihmisiä tekemässä päivittäisiä askareitaan – pesemässä vaatteitaaan, poimimassa marjoja, viljelemässä perunoita ja vaihtamassa auton renkaita happosateiden, kaivostoiminnan, teollisuuden ja sotateknologian runtelemassa maisemassa.

Näyttelyn nimi PEMOHT viittaa venäjän kyrilliseen kirjoitusasuun remont– sanasta, joka tarkoittaa korjaamista ja paikkaamista. Kuvasarjan yhteydessä otsikko on kuin kiertoilmaus ja traaginen vertauskuva yhteiskunnan romahtamiselle ja rakenteiden rappeutumiselle.

Kuolan niemimaalla on nykyäänkin Venäjän suurin keskittymä ydinaseita ja radioaktiivista jätettä. Pelkästään ydinreaktoreiden määrä ylittää minkä tahansa muun alueen maailmassa. 

Pudasjärvellä syntynyt ja laajaa kansalinvälistä menestystä saavuttanut Esko Männikkö asuu ja työskentelee Oulussa. Pitkän uran dokumenttikuvaajana tehnyt Pekka Turunen asuu  Kemiönsaarella. 

Ilmainen, pe 2.8. sisään Kubupassilla 35€ / 15€.