Kholod Hawash

Masuunigalleria 3.-6.8.

Kholod Hawash on Irakissa syntynyt taiteilija, joka käsittelee teoksissaan naiseutta. “Työni tarkastelee naisen suhdetta maailmaan, ympäristöön ja kotimaahan. Nainen on  kuin kukka, joka kasvaa erityisolosuhteissa ja voi ruokkia ympäröivää maailmaa niin äitinä kuin rakastettuna” 

Kholod käyttää taiteessaan irakilaisten tilkkutäkkien ja huopien valmistuksessa käytettyä perinteistä ompelutekniikkaa.  Hän kertoo inspiraation ja aiheiden kumpuavan kotimaansa kansanperinteestä, myyteistä ja vanhoista tarinoista. Teoksissa on aina läsnä myös luonto, jonka on olennainen osa taiteilijan elämänkokemusta. 

Koholodin tekstiilitaide tarkastelee kulttuurin ja  yhteiskunnan kompleksista historiaa. Hän kritisoi avoimesti Lähi-idän patriarkaalisia tapoja, dogmeja ja arvoja, jotka eivät salli naisten olla rohkeita ja johtavat naisten epätasa-arvoiseen asemaan.

“Pyrin teoksissani luomaan omaperäisen synteesin minusta itsestäni, tunteistani,  kriittisestä ajattelustani ja käsityöläisyydestä.  Tavoittelen muotoa, joka koostuu realismista ja ironiasta ja paljastaa samalla sen, millaisessa yhteiskunnassa me naiset elämme.”

Koholod on tullut Suomeen Artists at Risk-ohjelman kautta ja hän asuu tällä hetkellä Helsingissä.

Tämän vuoden Norpasjulisteessa on käytetty Kholodin teosta ”Life game”.