UTOPIA-KLUBI

Valimo, 5.8. 17:00 ja 7.8. 00:30 (La-su välisenä yönä)

Miltä tulevaisuus tuntuu, näyttää ja kuulostaa? 

Utopia-klubi tuo tulevaisuuden Taalintehtaalle monipuolisen esittävien taiteiden kokonaisuuden kautta, joka jakautuu kahteen osaan: päivään ja yöhön.

Päivän ja yön esiintyjät ovat samat, mutta tunnelma niissä on täysin päinvastainen. Päivällä näytetään tulevaisuuden aurinkoinen puoli, jonka yön koittaessa sumu ja basson jytinä peittävät alleen.

Luvassa on ainakin monenlaisia musiikkiesityksiä, sanataidetta ja drag-show.

Utopia-klubi on nuorten kehittämä ja nuoria taiteilijoita esittelevä konsepti. Klubin ohjelman ovat kuratoineet Paavo Kärki (s. 2001), Lassi Laakso (s. 2001) sekä Ilmari Turunen (s. 2001)

Hyrysysy

Jostain pimeästä kurottaa käsi. se kutsuu sinua. Otat kiinni kädestä. Se riuhtaisee sinut mukaansa uskomattomalla voimalla, mutta niin hellästi. Kiidätte yhdessä metsään, jonka sammalten alta kuuluu laulua. Kukkuloille, joilta näet niin paljon, niin selkeästi. Taivaalle, joka kiiltää uudessa väriskaalassa. Kaupunkiin, jossa kaikki vastaantulijat rakastavat sinua. Maan alaiseen verkostoon, jossa omien kuoppiensa asukit pyytävät ettet kanna heistä huolta. Tyhjyyteen, jossa muistat kaiken sen.

HYRYSYSY on tuottaja-laulaja Orvokki ja runoilija-räppäri MC Vatkain, ja heillä on kerrottavanaan jotain uutta.

Illuminatrix

Illuminatrix tuo Norpakseen ensimmäisen esityksensä kahteen vuoteen. Entinen “suomen nuorin drag queen” on ollut hautautuneena ovien välistä ulos tursuavaan vaatekaappiinsa lähes koko pandemian ajan ja on viimein valmis tulemaan kaapista ulos.

Muun muassa Flow Festivalin Red Gardenissa, URB-festivaalilla Kiasmassa, Helsingin taiteiden yössä, DTM:ssä ja Drag Me To Hel:ssä nähty artisti laajentaa piiriään tuodessaan itsensä Utopia-klubin kokeilevaan ympäristöön. Mitä kaikkea kätkeytyykään näiden raamien sisälle?

Odotettavissa on ainakin hämmennystä, melodramatiikkaa, lapsuuden nostalgiaa ja loppuunkuluneita trooppeja ravisteltavaksi. Illan show vie katsojat sisään artistin rakastamiin 2000-luvun suomipopin lyriikoihin. Illuminatrix on viimein taas ihmisten edessä eikä halua kuolla tänä yönä.

Aatos Ketvel

Aatos Ketvel on nuori helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä-lavarunoilija, jonka levottomat lyriikat tanssahtelevat alas absurdiikan polkuja siinä sivussa sanailotellen. Hänen tuotantoaan määrittävät kotikutoinen estetiikka ja epäkaupallinen eetos. Kirjoittaessaan Ketvel ahnehtii ja pui paljaaksi, lavalla hän ulostaa ja unohtaa, performoi outolinnunpesän, linnunlaulunsa luodaten syvälle pään sisään, hedelmän mätään ytimeen, sukupuolen tuolle puolen. Ketveltä kiehtovat ruma arki, kummitukset ja populäärikulttuuri, eritoten elokuvat. Innostuksen tempo heittelehtii, ilmaisuvoima tempaa ja temppuilee. Ketvelen esiintymisen tyyleissä näppärät rap-vaikutteet ja jylhän itseironinen julistuslausunta ottavat vilpittömyyden panttivangikseen – rehellistä kerrottavaa olisi, mutta kyltymättömät kokeilut muotokielen kanssa mutkistavat tarinankerrontaa, karistavat kannoiltaan, rakentavat kryptan jonne piiloutua. Kerran maamme johtava sanomalehti väitti, että Ketvel rakensi esiintyessään ”merkityksellisiä siltoja yksilöllisestä ahdistuksesta yhteiskunnalliselle tasolle”. Villiintyessään Ketvel polttaa nämä sillat, polttaa merkitykset, ehkä päreet. Hän rokkaa binääreitä karkuun ja äyskii riiminsä ulos lujaa rakastaen.

Deria Kurkan

Deria Kurkan on kurditaustainen kirjoittaja ja runoilija, jonka säkeet kumpuavat pysähtyneistä arkiaamuista ja sukupolvien mittaisesta hiljaisuudesta. Deriaa kiinnostavat erityisesti kielen ja identiteetin risteymät, tapahtumattomuus ja salamavalontarkkoina verkkokalvolle piirtyneet muistot. Kirjoittaminen on Derialle ajattelun luonnollinen jatke, välttämättömyys. 

“Kirjoittamalla löytää sanomattomien totuuksien äärelle ja oman minuuden juureen, kokemukset ja muistot lävistävään ytimeen.”

Knife Girl

Knife Girl on 21-vuotiaan helsinkiläisen tuottajan ja laulunkirjoittajan Lili Aslon musiikkiprojekti. 

13-vuotiaana aloitetun uran aikana Aslo on ennättänyt julkaista kaikkea hellästä lofi-musiikista hyperpoppiin ja funkkiin, ja kerätä yli 12 miljoonaa kuuntelukertaa eri suoratoistopalveluissa. 

Tällä hetkellä Knife Girl esittää materiaalia viime vuoden OONA EP-julkaisulta soolona, ja materiaalia tulevalta debyyttilevyltään 8-henkisen disco-orkesterin voimin. 

lassi Laakso

Lassi Laakso on 21-vuotias kirjoittaja, räppäri ja musiikintekijä.

“Kirjoittaminen on minulle liikkumista kulttuurin hämähäkinverkossa, joidenkin seittien poikki napsimista ja uusien punomista tilalle. Se on minussa risteävien ajan hermojen tunnustelua, käsittelyä ja kritiikkiä. Kai se on myös jonkinlainen nöyrä yritys ikuistaa jotain ohikiitävää, kirjoittaa elämä puhtaaksi.”

Utopia-klubilla Laakso esittää kokoelman runoja ja riimejä viime vuosilta. Tärkeitä käsiteltäviä teemoja ovat henkilökohtainen kasvu, halu katsella maailmaa ja toisaalta pelkän katselemisen mahdottomuus ekokriisin aikana.

“Ja varmaan joku muukin, sillä en ole vielä kirjoittanut kaikkea mitä tulen elokuussa esittämään.”

orvokki

Jos tunnetta on vaikea kuvailla, sen voi muuttaa musiikiksi. Orvokin musiikkiin voi upota ja se vie hetkeksi johonkin muualle – paikkaan, jonka voi kokea turvalliseksi. Turvallisessa paikassa epämääräinenkin vaikea tunne on helppo kohdata ja käsitellä.

Berliinissä musiikkiteknologiaa opiskeleva Orvokki kerää vaikutteita maailman jokaisesta kolkasta ja kappaleissa on kollaasimainen tunnelma. Maailmanmusiikin elementit, epätavalliset rakenteet ja rytmilliset yllätykset kietoutuvat sähköisenä sykkiväksi uneksi.

NorpasX passi