Saunamummut & Tanja: satumaisia saunataikoja ja unohtumattomia uudelleensyntymiä (FI, RUS)

Gamla Bastun 4.-5.8.

Suomalaiseen saunaperinteeseen on aina kuulunut hoivan elementti, mutta nykyään suomalaiset saunovat yksin — oma selkäkin vihdotaan itse. Sauna on ollut puhdistautumisen paikka, jokaviikkoinen riitti. Vanhaan aikaan saunassa synnytettiin, siellä puhdistauduttiin ja vainajatkin siellä pestiin. Pyhä paikka!

Sauna on turvapaikka ja löytöretki lapsuuteen. Syvän henkinen paikka, jossa ihmisen on pakko pysähtyä ja olla läsnä, päästää irti syntyäkseen uudelleen. 

Saunamummut kulkevat suomalaisten saunaparantajien jalanjäljillä. Mummut kylvettävät, vihtovat, pesevät ja hoivaavat. Kuuntelevat ja kuulevat. Saattavatpa innostua laulamaankin saunottamisen lomassa. 

Saunamummut Kirsti Vikki (65) ja Salla Pyykkönen (46) ovat jo vuosia tutkineet suomalaista saunakulttuuria ja tutustuneet naapuri- ja sukukansojemme saunaperinteisiin ennen ja nyt. Saunotus tapahtuu neljällä kielellä: suomeksi, ruotsiksi englanniksi ja venäjäksi!

tatjana Šijanova

Tanja löysi saunaan kahdeksan vuotta sitten opiskellessaan slaavilaisia synnytys- ja lapsivuodeajan perinteitä. Tanja on ollut opissa monilla venäläisillä ja ulkomaalaisilla saunottajamestareilla ja jatkaa edelleen slaavilaisten saunaperinteiden opiskelua. Tanjan saunatyöskentelyssä yhdistyvät esi-isien ikiaikainen viisaus ja nykyaikainen tieto saunasta sekä saunaparantamisesta. 

”Sauna on nykyihmiselle mahtava mahdollisuus syntyä uudelleen, löytää itsensä uudelleen. Omassa slaavilaisessa perinteessämme saunaa verrataan äidin kohtuun. Aistiessaan saunakohdun lämmön, tuoksun, äänet ja saunottajan hoivan, kohtaa ihminen itsensä ja löytää ajattomuuden ja rauhan.” Tästä juontaa juurensa myös venäläinen sanonta: ”Saunassa kylpenyt on uudelleen syntynyt.”


TORSTAINA 4.8. EHTOISAN ELOKUUN SAUNA

11:00–13:30 naiset | 15:00–17:30 naiset | 19:00–21:30 sekasauna. 45 €, Norpas-passeilla 25 €

PERJANTAINA 5.8. SYYSKESÄN SYLI

11:00– 15:00 naiset 95 €, Norpas-päiväpasseilla 75 €

OSTA LIPUT