Heikki Laitinen: Ääni-improvisaatiotyöpaja

Ullmans´s Villa, 6.8. 12:00-14:00

Ihmisen ääni on ihmeellinen. Ensimmäisen parkaisun ja viimeisen huokauksen väliin mahtuu uskomaton määrä erivärisiä huutoja ja kuiskauksia, hysteerisiä itkun ja naurun purkauksia, puheita ja lauluja. Miten me saamme aikaan nämä kaikki äänet? Miten ne voivat olla täydellisesti hallussamme opettelematta? Tämä ihmeen edessä ovat ihmisäänentutkijatkin ymmällään. 

Tärkein havainto: äänemme on kokonaan meitä itseämme. Se värähtelee, se saa ruumiimme resonoimaan päälaelta varpaisiin. Se on vokaalien värejä ja konsonanttien rytmisiä kimmahduksia. Värejä ja vivahteita on loputtomasti. Mikä tunteiden kirjo niillä onkaan ilmaistavissa. Ja ääntelemällä yhdessä muiden kanssa, maltilla ja kuunnellen, syntyy yhteisestä resonanssista alati väriään muuttava äänten kaleidoskooppi. Tämä antaa mahdollisuuden tehdä ennenkuulematonta musiikkia. Tätä uutta tekotapaa kutsutaan ääni-improvisaatioksi. Tekijöitä on Suomessakin jo useita kymmeniä. 

“Vaikuttavinta on aina vasta-alkajien ääni improvisaatiokursseilla. Olen pitänyt niitä niin esiintymisen ammattilaisille kuin harrastajille, päiväkotilapsista eläkeläisiin. Hämmästyttävän ennakkoluulottomasti kurssilaiset uskaltautuvat äänelliselle tutkimusmatkalle itseensä. Milloin linnut keskustelevat, milloin meret myrskyävät, milloin vain abstraktit äänet ilottelevat. Rytmi tulee ja menee. Virikkeitä antaa kukin vuorollaan. Välillä on hiljaista, välillä tunteet raivoavat. Ja lopuksi on pakko todeta, että kaikki osasivat kaiken opettamatta. Mutta yksin sitä on paljon vaikeampi huomata kuin yhdessä. Tulkaa siis mukaan!” – Heikki Laitinen

Heikki Laitinen on muusikko, laulaja, ääni-improvisoinnin opettaja ja eläkkeellä oleva kansanmusiikin professori Sibelius-Akatemiasta. 

Työpajaan pääsee NorpasX ja lauantaipassilla, mutta ilmoittaudu ennakkoon täällä.